knjizara.com
Šibanje

Jovica Aćin (autor)

Šibanje
2618 din
Stara cena: 3080 din
U korpu

O prijateljstvu, ljubavi i zločinima, Šibanje je izazovno delo romaneskne umetnosti, sa policentričnom pričom o našem bolesnom vremenu u haosu i kosmosu „dva đavolska grada“, podjednako izmišljenih i realnih. Kroz njih nas kao kroz pakao vode dva zagonetna lika. Garđula, odmetnuta istoričarka koja sve zna, i arheolog smrti sa nadimkom Vedogonja, meta pogibli i progonjeni beskućnik sa beogradskih ulica.

U jednoj od kičmi ove višestruke povesti srećemo nepoznatu sliku zloglasnog umetnika Anđela Merizija (s početka XVII veka), čija smrt nije odgonetnuta do sada. Sliku je naručio du

brovački trgovac i novopečeni napuljski plemić, za oltar u crkvi u svome tek kupljenom selu Polinjano, na obali Jadrana. Dolutala je neobičnim putevima do Narodnog muzeja u Beogradu gde joj se potom gubi trag. U drugoj kičmi pomaljaju se mračni savezi između kriminala i politike, pa i zaraćenih strana čije se žrtve ne dele nego sabiraju. Evociraju se i vansudska satiranja nedužnih.

Ovo je takođe roman o uličnom pripovedanju shvaćenom kao raskrivanje tajni i kao intimna istorija.

Zasnovano na nizu istinitih događaja iz istorije i sadašnjosti, ovo delo, maštoglavo i neodoljivo, otkriva nam skrovite i čudovišne elemente u avanturi zvanoj naš svet, naše vreme. Aćin je velemajstor tragikomike i karnevalske ironije i groteske. Šibanje je magijski i magnetičan roman: kad ga otvorite i predate se čitanju, teško ćete moći da se odvojite od njega. Kad ga dočitate, nećete proći bez ošamućenosti koja prati svaku istinsku umetnost romana i čini nas boljim, a onda i svet može iznova postati podnošljivije mesto.

Gojko Tešić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman , Domaća književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Službeni glasnik; 2024; Broširani povez; latinica; 21 cm; 671 str.; 978-86-519-3055-6;