knjizara.com
Sarajevski atentat : fotografije

Miloš Vojinović (autor)

Sarajevski atentat : fotografije
1755 din
Stara cena: 1950 din
U korpu

Iza objektiva: fotografije Sarajevskog atentata kao istorijsko svedočanstvoJedan neobičan i izuzetno vredan foto-album svedoči o različitim motivacijama koje su rukovodile sakupljanjem fotografija. Milan Stojadinović, predsednik jugoslovenske vlade, primio je 1935. godine kao poklon jedan album u luksuznom crnom povezu. Ovaj album, koji se danas nalazi u Narodnoj biblioteci Srbije, predstavlja izuzetnu zbirku fotografija. U njemu su pohranjene fotografije koje sadrže scene Sarajeva uoči i nakon atentata.
Album donosi i fotografije koje prikazuju otkrivanje spomenika Francu Ferdinandu 1917. godine, fotografije otkrivanja spomen ploče Principu 1930. itd. Radi se

najvažnijem albumu koji se nalazi u Republici Srbiji. Posebno je važno naglasiti da se radi o albumu sa negativima izuzetnog kvaliteta.
Događaji iz Sarajeva nezaobilazni su sastojak svake istorije Balkana, Evrope i sveta u 20. veku. Pored toga, fotografije povezane sa atentatom – bilo da je reč o fotografijama atentatora ili onima nastalim tog sudbonosnog dana – stekle su snažno mesto u istorijskoj svesti. Preživele fotografije su mnogo više od ilustracije. One u sebi nose nove i neotkrivene informacije i predstavljaju važno svedočanstvo o ovim sudbonosnim danima, kao i o značaju koji je atentat nastavio da ima u veku koji je iza nas.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Sarajevski atentat 1914
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Radio Televizija Srbije:Prometej - Novi Sad; 2024; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 201 str.; 978-86-515-2361-1;