knjizara.com
Smej se ako imaš zube

Zita Rucka (autor)

Smej se ako imaš zube
841 din
Stara cena: 990 din
U korpu

"Roman Smej se ako imaš zube oblikovan je toliko pažljivo da se ne može podmiriti utešnom medaljom u kategoriji tzv. ženskog pisma, jer su pobednička postolja ionako zaposeli muškarci. Vera je zajedno s Ruckom izvela het-trik, zauzimajući prva tri mesta u kategoriji „klasika“. (...) Dobro pisanje nisu pomađenje brade i glancanje kljunova cipela, o ne!, dobro pisanje je kao stare makazice, koje sve mogu – i da secnu, i da stanje. (...) Vera ne traži dozvolu da pozdravi proleće, uzima i daje po sopstvenim nazorima.
Andžej Novak

, Tygodnik powszechny

Ono što se nakupilo Veri na jeziku za pedeset godina gotovo je sirovina, izdrobljena, destilovana, spečena i sečena. Nijedna frizerka na svetu nema to što ima Vera, iz čijih se usta prosipaju biseri, poslovice i kletve, teče med i siplje vatra. To što govori Vera i što piše Rucka, to je lingvistička proza u najboljem izdanju, to su zlatne makazice.
Vojćeh Stanislavski, Tworczosc

Vera dohvata svet za šiju, i čak kad se otima, ne pušta ga lako, tvrdo stupa po zemlji, zna šta hoće i otrže se klišeima, stereotipima, pa i čitalačkim zahtevima. (...) Rucka vaja u jeziku, kleše u frazi, sa zadovoljstvom brusi, ali ne hobluje preterano angažovano. „Ta ljubav i dalje ima kljove i kandže“ – kaže junakinja romana, a mi možemo reći da ih ima i ovaj roman. I mada dotiče većinu nezaobilaznih tema poljske proze (smrt, ratna trauma, sećanje, starenje, drugost, ženskost i telesnost), Zita Rucka čini to prema sopstvenim principima, ne posežući za onim što je lako i glatko.
Jedan od najboljih poljskih romana poslednjih godina.
Vojćeh Šot, Zdaniem Szota

Zita Rucka (1964, Varšava) studije psihologije završila je na Odseku za psihologiju Akademije katoličke teologije
u Varšavi. Debitovala je 1989. kao pesnikinja zbirkom Pokretna stvarnost. Već sa svojim prvim proznim delom osvojila je književnu nagradu „Jaroslav Ivaškjevič“. Autorka je glasovitih romana Kratak vatreni okršaj, Meka tkiva, Mezimica doktora Jozefa; laureatkinja brojnih nagrada: književne nagrade „Gdinja“, Poznanjske književne nagrade „Adam Mickjevič“, dvostruka dobitnica književne nagrade grada Varšave „Grifia“, Gdinjske dramaturške nagrade, Gold remi na Worldfest Indipendent Film Festivalu u Hjustonu, evropske nagrade Radija Dojče vele, nagrade „Stanislav Pjentak“. Prevođena je na brojne jezike.
Roman Smej se ako imaš zube nagrađen je 2023. najvećom poljskom nagradom Nike."

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Poljska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Službeni glasnik; 2024; Broširani povez; latinica; 20 cm; 181 str.; 978-86-519-2983-3;