knjizara.com
Sporedna sredstva
elementi dramske poetike

Svetislav Jovanov (autor)

Sporedna sredstva
1980 din
U korpu

Studija Svetislava Jovanova Sporedna sredstva (Elementi dramske poetike) uvodi u našu teatrologiju novu problematiku, s obzirom na temu i s obzirom na postupak. Autor, sa stanovišta dramske poetike, analizira šest „sporednih sredstava“ – prolog, glasnik, hor, duh, deus ex machina i drama u drami – kao elemente koji su odigrali značajnu ulogu prilikom uobličavanja ključnih ostvarenja u različitim razdobljima evropske drame, sačuvavši taj značaj do današnjeg dana.

Pritom, razmatranje Svetislava Jovanova ima dodatnu dimenziju, i te kako zanimljivu na širem teatrološkom planu. S obzirom na repreze

ntativnost dramskih primera kojima su potkrepljeni analize i tumačenja (analitičko-interpretativni prostor ove studije objedinjuje Eshilove, Šekspirove i Beketove glasnike; Sofoklove, Šilerove i Brehtove horove; Senekine, Molijerove i Ibzenove duhove; Euripidove, Klajstove i Strindbergove „deus ex machina“, kao i fenomene „drame u drami“ od Aristofana i Korneja do Bulgakova i Vajsa) – Sporedna sredstva Svetislava Jovanova prerastaju u upečatljivu antologiju i istoriju evropske drame osvetljene i sagledane iz duhovito iskošenog ugla.
Iz recenzije prof. dr Ljiljane Pešikan-Ljuštanović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Pozotište
Ostali naslovi iz oblasti: Drama

Izdavač: Akademska knjiga; 2024; Broširani povez; latinica; 21 cm; 194 str.; 978-86-6263-534-1;