knjizara.com
Srbija i ulazak Italije u rat

Mario Toskano (autor)

Srbija i ulazak Italije u rat
1170 din
Stara cena: 1300 din
U korpu

Odnosi Srbije i Italije u Velikom ratu
Knjigom Marija Toskana o Srbiji i ulasku Italije u rat 1915. godine, izdavačka kuća Prometej nastavlja da kroz ediciju Srbija 1914–1918. upoznaje čitaoce srpskog govornog područja sa delima o Prvom svetskom ratu u svetu novijeg vremena kao i radovima savremenika i istoričara između dva svetska rata.
Vreme u kome je nastajala knjiga Marija Toskana, Srbija i ulazak Italije u rat, su neke davne, predratne godine (Guiffre, 1939). Međutim, još je važnija činjenica da je izdavač iz Milana video kvalitet koji je potvrdilo vreme i kasnija reputacija samog autora Toskana, te objavio novo izdanje 1989. godine. Dakle, stran

ice koje se nude čitaocu, slikaju italijansku istoriografiju onog vremena.
Ako uzmemo u obzir vreme u kome je završeno prvo izdanje knjige, ne čudi dosta kritičko interpretiranje držanje francuskog, ruskog i britanskog faktora, kao i zaključak da je Italija bila žrtva njihovog neprincipijelnog ponašanja prema Srbiji jer je, navodno, okretala njeno nezadovoljstvo samo protiv Italije.
Upravo danas, na ovom mestu ova knjiga pokazuje svoju vrednost i još jednom, iz ugla posmatrača sa strane, preko istorijskih izvora pokazuje da jugoslovenski emigranti, srpska vlada, srpski poslanici solidarno vode borbu za oslobođenje saplemenika. Vidi se da nema nikakvog „saglasja Pašića“ na tekst Londonskog ugovora u vreme njegovog nastanka, da se „ne trguje Dalmacijom“ već se bori za Dalmaciju i druge delove nastanjene Južnim Slovenima.
Iz knjige se vidi kakva su teška iskušenja stajala pred srpskom vladom i da je ona bila tvrđa do jeseni 1915. godine nego u neizvesnim vremenima dok je bila u egzilu. Pa i tada gubeći jednog velikog saveznika (Rusiju) traži za svoj program podršku drugih saveznika uključujući i Ameriku. – Iz pogovora dr Mileta Bjelajca

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Prvi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija, geografija i arheologija

Izdavač: Radio Televizija Srbije:Prometej - Novi Sad; 2024; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 178 str.; 978-86-515-2365-9;