knjizara.com
Srpski Rusi : jedan vek ruske emigracije u Srbiji
nasleđe i pouke iz prošlosti

Drago Delić (autor)

Srpski Rusi : jedan vek ruske emigracije u Srbiji
1589 din
Stara cena: 1870 din
U korpu

Pred nama je knjiga koja opisuje i analizira jedan od najvažnijih događaja u istoriji ruskog i srpskog naroda u toku 20. veka: dolazak ruske emigracije u Srbiju, odnosno Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.Izbegli Rusi ostavili su upečatljiv trag u prosveti, arhitekturi, zdravstvu, avijaciji, graditeljstvu, duhovnom i društvenom životu u gradovima u kojima su se doselili. Skoro da nema oblasti u kojoj nisu ostvarili značajna postignuća. Oni su dali nemerljiv doprinos preporodu Srbije nakon Prvog svetskog rata i brojnih stradanja. Carski

Rusi su tako došli kao melem na ranu razorenom srpskom biću, a sa sobom su poneli knjige, umetničke predmete, važne porodične relikvije i ljubav prema domovini.
Cilj ove knjige je da otrgne od zaborava taj jedinstven događaj iz novije ruske i srpske istorije, da ga prikaže sa one ljudske strane, kako su živeli i kakav su trag ostavili na razvoj srpske kulture, države i društva. Pažnja je posvećena sećanju na veliki izbeglički egzodus i jedinstven primer prijateljstva ruskog i srpskog naroda u najtežim trenucima istorije.
Štampanje ove publikacije se poklopilo sa stogodišnjicom od završetka dolaska bele emigracije na ove prostore, čime se obeležio ovaj značajan jubilej.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Rusija
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Ključ izdavaštvo; 2. izdanje, 2024; Broširani povez; ćirilica; 23 cm; 295 str.; 978-86-82198-13-0;