knjizara.com
Tridesetogodišnji rat

Anri Bogdan (autor)

Tridesetogodišnji rat
2750 din
U korpu

Godine 1618, pod imenom Tridesetogodišnji rat počelo je najveće demografsko stradanje, koje je ikada zadesilo nemački svet. Ovaj, u osnovi verski sukob potekao je iz srca Evrope, iz Češke, gde su se pod predvodništvom Jana Husa ukazali znaci koji su prethodili Reformaciji, zatim je postepeno prerastao u politički sukob. Oružani sukob između cara Ferdinanda II i dela teritorijalnih, protestantskih kneževa pružila je protestatntskim vladarima u Evropi, najpre kralju Danske, Kristijanu IV i kralju Švedske, Gustavu Adolfu, odličan izgovor da se umešaju u nemačke poslove, kako bi od njih izvukli dodatne teritorijalne prednosti.
Francuska se

dugo držala van ovog, nemačkog rata. Jačajući savez sa Švedskom i protestantskim saveznicima iz Nemačke, Rišelje 1621. objavljuje rat Španiji, koju je video kao stalnu pretnju francuskim interesima. Od 1635. postoje dva paralelna rata koji se ponekad prepliću: prvi, koji je produžetak verskog sukoba započetog u Češkoj 1618. i drugi, koji predstavlja nastavak francusko-španskog sukoba.
Po završetku ovog stradanja bez premca, kako Pjer Šoni opisuje Tridesetogodišnji rat, ukazali su se obrisi nove evropske političke geografije, koja je opstala sve do Francuske revolucije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Evropa
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića; 2024; Broširani povez; ćirilica; 23 cm; 297 str.; 978-86-7543-444-3;