knjizara.com
Varia II

Hose Ortega i Gaset (autor)

Varia II
3850 din
U korpu

Zamisao kod ovog poslednjeg toma izabranih dela Ortege i Gaseta, koji nosi naslov Varia II, bila je da se okupe najvažniji spisi autora koji nisu svoje mesto našli u nekom od pet ranijih tomova.
Radi se o raspravama koje su od velike važnosti, bilo zbog tema kojima se bave, ili zbog toga što se često pominju u drugim spisima (filozofskim, estetičkim, sociološkim i političkim), koje je naša kuća već objavila i koje, samim tim zaslužuju da se nađu u prevodu na srpski jezik. Neke od rasprava su filozofski ili estetički eseji, neke su posvećene samom životu ili istoriji, ali su i dan danas veoma aktuelne, kao i većina radova ovog velikog autora. Sve one ulaze u

najtemeljnije kategorijalne postulate Ortegine misli, smeštajući njegove ideje u velike intelektualne protivrečnosti ondašnje i današnje Evrope. Neke od najpoznatijih Orteginih rasprava, koje su našle mesto u ovome tomu njegovih izabranih dela su, između ostalih i: Zašto se vraća filozofiji?;Zadatak univerziteta; Šta je život?; Principi metafizike utemeljene na životnom umu. Čitalac će svakako uživati u raskošnoj erudiciji ovog autora, kao i u aktuelnosti njegove misli.
Sa ovim, poslednjim, tomom izabranih dela slobodno možeda se kaže da je srpski jezik jedan od malobrojnih svetskih jezika na koje su prevedeni svi najznačanjiji spisi ovog velikog španskog filozofa.


Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića; 2024; Broširani povez; latinica; 21 cm; 526 str.; 978-86-7543-449-8;