knjizara.com
Velika briga male krtice: osećam se nesigurno kada nisam kod kuće

Tatjana Gjurković, Tea Knežević (autor)

Velika briga male krtice: osećam se nesigurno kada nisam kod kuće
803 din
U korpu

Terapeutska slikovnica iz edicije Podrška roditeljstvu, jedna je od četiri knjige koja govori o anksioznosti kod dece. U ovoj slikovnici kroz jednostavnu pričicu za deca obrađena je tema socijalne anksioznosti zbog naučenog nepoverenja u svet, a kao sve slikovnice iz ove edicije, i ova sadrži stručne savete za roditelje i stručnjake koji rade sa decom.

Porodica krtica živi duboko ispod zemlje. Oni vole da se maze i provode vreme zajedno, ali ne vole baš da izlaze iz svoje kuće. Jednom davno, njihovoj baki se tamo napolju dogodilo nešto strašno, pa su zato krtice jako oprezne i vole da budu na sigurnom. Malene sestr

e krtice čule su od komšije jazavca da gore na livadi postoji jedan zabavan i veoma zanimljiv svet koji bi mogle da istražuju. Ali malene krtice se plaše da to urade, pa onda ni ne žele. Zato je komšija jazavac odlučio da popriča sa celom porodicom, kako bi im pomogao da ponovno steknu osećaj sigurnosti i poverenja u sebe i svet koji ih okružuje.

Ova slikovnica iz edicije „Podrška roditeljstvu“ bavi se temom socijalne anksioznosti čiji uzrok leži u naučenom opštem nepoverenju u svet. Ova vrsta anksioznosti prenosi se sa odraslih na decu, a temelji se na uverenju da je svet opasno mesto i da će se nešto loše desiti. Zbog osećaja nepoverenja, nesigurnosti i ugroženosti, osobe izbegavaju i odbijaju nova iskustva, izazove i društvene kontakte. Priča i saveti za roditelje u ovoj slikovnici pomažu celoj porodici da razume uzroke, uverenja, emocije i ponašanja koja prate socijalnu anksioznost i pružaju im osnovne savete kako da se nose sa ovim stanjem.

U priči upoznajemo porodicu krtica u kojoj se generacijama prenosilo uverenje da je svet opasno mesto i vladali su nesigurnost i nepoverenje. Malenu krticu preterano su štitili od kontakata sa spoljašnjim svetom i izazova koje život nosi, pa je ona razvila socijalnu anksioznost po modelu. Budući da nije imala prilike da bude radoznala i da istražuje, krtica je bila uskraćena i za sva pozitivna i razvojno važna iskustva. Nije bila u prilici da razvije otpornost i kapacitete kako bi mogla i umela da se suoči sa raznim izazovima koje život nosi.

Kako ćemo videti u ovoj priči, u cilju smanjenja anksioznosti kod deteta, važno je podršku pružiti i roditeljima, odnosno celom porodičnom sistemu. Na kraju slikovnice nalaze se saveti za odrasle koji im mogu u tome pomoći.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Knjige za predškolce , Knjjge za školarce
Ostali naslovi iz oblasti: Romani i priče za decu

Izdavač: JRJ; 2024; Broširani povez; ćirilica; 22 cm; 23 str.; 978-86-6120-054-0;