knjizara.com
Velika briga malog kengura - Osećam nemir kada sam odvojen od mame

Tatjana Gjurković, Tea Knežević (autor)

Velika briga malog kengura - Osećam nemir kada sam odvojen od mame
803 din
U korpu

Terapeutska slikovnica iz edicije Podrška roditeljstvu, jedna je od četiri knjige koja govori o anksioznosti kod dece. U ovoj slikovnici kroz jednostavnu pričicu za deca obrađena je tema separacione anksioznosti, a kao sve slikovnice iz ove edicije, i ova sadrži stručne savete za roditelje i stručnjake koji rade sa decom.

Mali kengur najviše je uživao u društvu svoje mame s kojom se po ceo dan igrao, šetao i mazio. Jednoga dana, tata je predložio da on i mama odu sami na izlet, a da mali kengur prespava kod svoje drugarice. Kengurčić s

e obradovao tom novom iskustvu, ali kad je video zabrinuto lice svoje mame, pomislio je kako to nije dobra ideja i da bi moglo da se dogodi nešto loše. Zato je počeo da plače i nije želeo da se odvoji od mame. Trebala mu je pomoć odraslih kako bi vratio osećaj sigurnosti i mogao da uživa u novom iskustvu.

Ova slikovnica iz edicije „Podrška roditeljstvu“ bavi se temom separacione anksioznosti ili stanja intenzivnog straha koji izaziva značajan stres kod deteta kada je odvojeno od bliskih osoba ili od kuće. Anksiozno dete pokazivaće intenzivnu uznemirenost i kontinuiranu zabrinutost da će se nešto loše dogoditi njemu ili članovima porodice, te će odbijati realno i zamišljeno odvajanje.

S obzirom na uzrok, razlikujemo više vrsta anksioznosti, a u ovoj slikovnici upoznajemo malenog kengura koji pati od separacione anksioznosti. U priči upoznajemo malog kengura koji većinu dana provodi u igranju i maženju sa svojom mamom. Jednoga dana, mama i tata odlučili su da idu na izlet, pa je mali kengur trebalo da prespava kod svoje drugarice i prvi put bude odvojen preko noći od svoje mame. Kengur se čak radovao igranju i druženju sa svojom drugaricom, ali kad je video zabrinutost na licu svoje mame, odjednom je i on postao zabrinut da će se nešto loše dogoditi. Pomalo je osećao i krivicu jer je njegova mama tužna, pa ipak nije želeo da se odvoji od nje.

Kako ćemo videti u ovoj priči, u cilju smanjenja anksioznosti kod deteta, važno je podršku pružiti i roditeljima, odnosno celom porodičnom sistemu. Priča i saveti za roditelje koji se nalaze na kraju knjige pomažu svim članovima porodice da razumeju uzroke, uverenja, osećaje i ponašanja koja prate anksioznost i pružaju im osnovne savete kako da se nose sa ovim stanjem.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Knjige za predškolce
Ostali naslovi iz oblasti: Romani i priče za decu

Izdavač: JRJ; 2024; Broširani povez; ćirilica; 22 cm; 20 str.; 978-86-6120-051-9;