knjizara.com
Velika briga malog tigra: osećam strah da neću uspeti

Tatjana Gjurković, Tea Knežević (autor)

Velika briga malog tigra: osećam strah da neću uspeti
803 din
U korpu

Terapeutska slikovnica iz edicije Podrška roditeljstvu, jedna je od četiri knjige koja govori o anksioznosti kod dece. U ovoj slikovnici kroz jednostavnu pričicu za deca obrađena je tema socijalne anksioznosti zbog neprijatnih iskustava u prošlosti, a kao sve slikovnice iz ove edicije, i ova sadrži stručne savete za roditelje i stručnjake koji rade sa decom.

Mali tigar je bio razdragan i veseo, ali njegov tata je želeo da ga nauči važnu veštinu preživljavanja – da glasno i snažno riče. Tigrić je želeo da bude snažan kao njegov tata, ali iz njegovog grla izlazio je tek tihi i piskutavi glasić. Tata tigar mislio je

da se tigrić uopšte ne trudi, pa se strašno naljutio i bio grub prema sinu. Sledeći put kad ga je pozvao da uči rikanje, tigrić je doživeo napad panike. Tata je morao da zastane, razmisli i pronađe novu metodu podučavanja koja u tigriću neće izazivati tako veliki strah i paniku.

Ova slikovnica iz edicije „Podrška roditeljstvu“ bavi se temom anksioznosti zbog očekivanja okoline i straha od neuspeha. Kroz priču je opisan jedan od čestih simptoma stanja anksioznosti – panični napad.
Anksioznost se javlja zbog unutrašnjeg konflikta u kojem dete istovremeno želi da udovolji roditeljima i bude prihvaćeno, ali s druge strane želi da bude onakvo kakvo jeste, u skladu sa sopstvenim potrebama i željama. Priča i saveti za roditelje u ovoj slikovnici pomažu svim članovima porodice da razumeju uzroke, uverenja, osećaje i ponašanja koja prate anksioznost i daju im osnovne savete kako da se nose sa ovim stanjem.Deca imaju veliku potrebu i želju da udovolje svojim roditeljima. Istovremeno, ta želja je često u konfliktu sa sopstvenim željama, načinima funkcionisanja i potrebama koje se takođe manifestuju kroz ponašanje. Tako, s jedne strane deca imaju potrebu da budu onakva kakva jesu, sa svojim željama i potrebama, a s druge strane žele da pripadaju i da se prilagode zahtevima okoline.

Anksioznost može imati različite oblike, a u ovoj slikovnici odlučile smo da prikažemo jedan od oblika anksioznosti koji je obično vremenski određenog trajanja i vrlo intenzivnog doživljaja –panične reakcije. Panične reakcije možemo prepoznati kao iznenadne, intenzivne fizičke simptome poput ubrzanog lupanja srca, znojenja, drhtavice, vrtoglavice, kratkog daha, mučnine, pri čemu ih osoba koja ih doživljava tumači kao nešto jako loše.

Kako ćemo videti u ovoj priči, u cilju smanjenja anksioznosti kod deteta, važno je da roditelji razumeju da sigurno postoji neki uzrok anksioznosti i paničnih reakcija i da nauče kako da pomognu detetu da vrati osećaj da je voljeno, dovoljno dobro i prihvaćeno. Saveti za odrasle na kraju slikovnice mogu im u tome pomoći.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Knjige za predškolce , Knjige za školarce
Ostali naslovi iz oblasti: Romani i priče za decu

Izdavač: JRJ; 2024; Broširani povez; ćirilica; 22 cm; 23 str.; 978-86-6120-053-3;