knjizara.com
Za zubima

Ivan Isailović (autor)

Za zubima
770 din
U korpu

Svet propale utopije guta tranzicija, otežali kapitalizam postaje subjekat radnje. Čovek je biće koje trpi silu tržišta, ideologije i jezika. Čovek kao delatno, emotivno i misleće stvorenje, kao lirski subjekt proteran je iz isplativog sveta – pripoveda se iz trećeg lica. Stvari se dešavaju, a ne razumevaju.
Zbirka Za zubima je pesimistična demonstracija sile jezika. Pesničko Ja je nemoćno zato što je nemoćan klasičan pesnički jezik, a kolektivno Mi se pretvara u džinovsko, sedirano telo koje tone u bespuće pod milovanjem birokratskog jezika. Voli se ono što se ne može dosegnuti: „hronična objava boga u memli“ / „tamjan majčinog mleka“. Vizuelno nadilazi verbalno u zb

irci koja simulira iskustvo skrolovanja internetom. Teške pesničke slike bi sebe da se odreknu, eksperiment bi da se okane eksperimentisanja, pesnik da se poništi i pretvori u sveznajućeg pripovedača koji bi znao kako se može živeti bolje, jezik bi želeo da se pretvori u takvu količinu buke nakon koje može uslediti samo Tišina.
(iz pogovora Miloša Živkovića)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaća poezija
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Kulturni centar Novog Sada; 2024; Broširani povez; latinica; 19 cm; 86 str.; 978-86-6192-030-1;