knjizara.com
Ime klime (šifra: „Orašac“)

Vladimir Umeljić (autor)

Ime klime (šifra: „Orašac“)
1620 din
Stara cena: 1800 din
U korpu

Beogradske priče o sanjanju i življenju života.
Ciklus priča o Beograđanima i Beogradu, „Ime klime“, ovim se po prvi put pojavljuje kao integralna celina pred čitalačkom publikom.
I što je u izvesnom smislu još značajnije – većina ovih priča poseduje i odašilje štaviše jednu mističnu (ili barem misterioznu) poruku, jednu transcendentalno inspirisanu i stoga prosvećenom razumu nedostupnu poentu…
… i nijedan savetodavac nije npr. predložio naslov „Ars myst

ica Belgradensis“…
Zaključno o ovom aspektu – čak i kada bih razmišljao o mogućnosti, da jedno živo pripovedanje o Beogradu i Beograđanima naslovim rečima iz jednog ’mrtvog‘ jezika (što ne činim), verovatno bih se bio odlučio za „Ars vivendi Belgradensis“, jer beogradski način življenja za mene jeste jedna ’beogradska umetnost življenja‘.

Ovo su vrlo različite priče o sanjanju i življenju života, koje se dešavaju u različitim vremenima, pod različitim okolnostima i sa različitim težištima radnje. Neke od njih se čak velikim delom odvijaju i na sasvim drugim mestima (crnogorska obala, Kopaonik, Frankfurt, Rim, Petrograd), uvek su međutim bitno determinisane uskom vezom sa Beogradom i/ili Beograđanima.
Odluka o raznovrsnosti i čak raznorodnosti ovih priča je vrlo svesno donesena.Sve one su, isto tako svesno, dobile naslovljeno zajednički predznak, koji uvek upućuje na jedan važan klimatski faktor. Starogrčki ’to klimas‘, inače, prvobitno označava ’savijanje, kri vljenje‘ (možda čak slobodno interpretativno i – grbljenje?) i na čitaocu je, kao i uvek, da odluči o višeslojnosti i različitom značenju svakog, pa i ovog imenovanja.
Vladimir Umeljić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Beograd
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2024; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 420 str.; 978-86-515-2370-3;