knjizara.com
Dehumanizacija, diskriminacija i stigmatizacija Roma

Vladimir Umeljić (autor)

Dehumanizacija, diskriminacija i stigmatizacija Roma
1350 din
Stara cena: 1500 din
U korpu

Polazeći od naučno-istorijske osnove, Umeljić je analizirao fenomen genocida multidisciplinarno. Jezičko-filozofska teorija definicionizma je teorijski okvir, a u cilju osvetljavanja ovog kompleksnog fenomena on koristi metode politikologije, sociologije, socijalne psihologije, etnologije i jezičko-kritičke analize.

Rezultati istraživanja su interpretirani u okviru teorije definicionizma, uz korišćenje metoda iz već pomenutuih nauka i naučnih disciplina. Prema tome, studija sadrži sve bitne elemente naučno-istraživačkog rada. Ona je pisana

je u skladu i u duhu sa načelom: istorija je usidrena u sadašnjosti, ima svoje pretpostavke u prošlosti a svojim posledicama smera u budućnost.

Umeljić je uspešno objasnio dehumanizaciju žrtava romskog porekla, u rasponu od inicijalne, preko permanentne i intenzivne, pa do relativizacije i čak poricanja genocida nad Romima, što po pravilu koriste predstavnici „Aušvic-laži“. Reč, poput one koju ona ima u novozavetnoj predaji („U početku beše reč…)“, pojavljuje se i u ovom slučaju kao primordijalno, kao (zlo) delo, koje izvire iz anti-logosa!
Akademik prof. dr Rajko Đurić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nacionalne manjine , Romi
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad:Arhiv Vojvodine; 2024; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 251 str.; 978-86-515-2310-9;