knjizara.com
Nedoumice u srpskom jeziku : norma i praksa

Rada Stijović (autor)

Nedoumice u srpskom jeziku : norma i praksa
770 din
U korpu

U ovoj knjizi dr Rada Stijović, koja se dugo i uspešno bavi normativnom lingvistikom, nastavlja svoja normativistička interesovanja i razmatra veliki broj grešaka, ali i ispravno upotrebljenih oblika i konstrukcija koji se javljaju u savremenom javnom jeziku.
Jezička pitanja koja se obrađuju aktuelna su, ogrešenja o normu su potvrđena u praksi, odnosno autorka komentariše pitanja koja je dobila od svojih čitalaca. Autorkini saveti su lingvistički utemeljeni, po potrebi zasnovani i na pretrazi korpusa srpskog jezika, dati odmereno i sa odličnim poznavanjem naučne literature. Sam jezik i

stil kojim je knjiga napisana uzorni su, tako da je tekst i samim sobom uputstvo čitaocu kako se treba izražavati.
Kompetentnost autorke u domenu dijalektologije overena je i Nagradom „Pavle Ivić“. O mestu autora među specijalistima za savremeni jezik i jezičku normu govori Povelja Matice srpske za negovanje jezičke kulture, a rukopis donosi više odličnih mini-časova iz domena istorije srpskog narodnog i književnog jezika. Na takav sud obavezuje sadržaj tekstova tipa: „U Dečanu ili Dečanima“, „Ivanjdan ili Jovanjdan“, „Šta jezik govori o istoriji Kosova i Metohije“, „Hristos vaskrse ili Hristos voskrese“.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpski jezik , Pravopis
Ostali naslovi iz oblasti: Filologija i lingvistika

Izdavač: Matica srpska; 2024; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 254 str.; 978-86-7946-435-4;