knjizara.com
Odbrana i propast Bodroga u sedam burnih godišnjih doba

Miroslav Josić-Višnjić (autor)

Odbrana i propast Bodroga u sedam burnih godišnjih doba
764 din
Stara cena: 899 din
U korpu

Dobitnik Ninove nagrade
Jedinstvenim lirskim stilom Miroslav Josić Višnjić u ovom svom najznačajnijem delu umešno pripoveda o revolucionarnim događajima tokom 1848. i 1849. godine i oživljava duh 19. veka, njegovu svakodnevicu i dramatične prizore pobune srpskog naroda protiv mađarskog terora.
Roman prati odlučnost i junaštvo srpskih ustanika tokom odbrane grada Bodroga, ali i pruža duboku analizu ljudske prirode, hrabrosti i otpora pod teškim i nemogućim okolnostima. Kroz živopisne prizore i složene likove prepliću se priče o ljubavi, prijateljstvu i tragičnim gubicima u vrtlogu burnih događaja. Slikovitim jezikom,

obogaćenim arhaizmima i elementima narodne poezije i folklora, autor omogućava čitaocu da se bolje poveže sa likovima i njihovim sudbinama. Josićeva književna veština prepliće istorijske činjenice s poetskom imaginacijom, stvarajući delo koje nadilazi puki opis ratnih sukoba i donosi dublje razumevanje ljudske sudbine i borbe za identitet i slobodu.
Odbrana i propast Bodroga u sedam burnih godišnjih doba Miroslava Josića Višnjića spomenik je koji opominje i podseća, upozorava i poučava buduće naraštaje da je trajanje svakog naroda sudbinski vezano za sećanje na podvige heroja.

„U svojim delima on se, poput svih dobrih pisaca, klonio tendencioznosti i neposrednog političkog angažmana, a među savremenicima se izdvajao rafinovanim stilom i jezikom, u kojem su kritičari zapažali sličnosti sa lirskom prozom Miloša Crnjanskog.“
– Iz pogovora Vladislave Ribnikar

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2024; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 312 str.; 978-86-521-5337-4;