knjizara.com
Suve kapi

Zoran R. Tomić (autor)

Suve kapi
467 din
Stara cena: 550 din
U korpu

„Suve kapi“ su osmo književno ostvarenje univerzitetskog profesora prava Zorana R. Tomića. U ovoj noveli intrigantnog naslova promišljaju se ljudski lomovi u duši, motivi postupaka različitih ličnosti, mene njihovih sudbina, „kopče“ idividualnog – privatnog i profesionalnog – i društvenog miljea. Varljiva lutanja u potrazi za uspehom, za ljubavlju, za lepotom i svetlošću. Stvarnost i snovi, maštanje. Glavni junak je opsednut beletristikom, putovanjima i vodom, u njima najvećma traži, katkad i nalazi odgovore na pitanja koja ga muče. Prate ga senke prošlosti,

samoća koja ne retko prelazi u usamljenost, moralne dileme, promašaji, naivnost, zablude, pokušaji da kroči na put smirenoumlja. Tomić menja ritam pripovedanja, znalački ukršta glavne i sporedne likove i mesta radnje neprestano držeči čitaočevu pažnju. Tekst ima dva dijametralno suprotna kraja, jadan bajkoviti, drugi surovi. A možda je ipak posredi zavodljiva proza bez namerno projektovane jasne završnice? Nju, u svom srcu i umu treba da nadogradi svaki čitalac ponaoosob, dok je ne zaokruži sâm pisac u, očekujemo sa znatiželjom, hipotetičkom drugom delu ove pripovesti.
Naizgled obična urbana priča. Spasoje odlazi u Beograd na studije, završava ih briljantno, ženi se Jasminom, dobijaju sina. Čini se da je uspeo i na poslovnom i na privatnom planu. No, Jasminina i njegova zajednička interesovanja se postepeno drastično smanjuju, početna osećanja privrženosti nestaju. Brak im je u krizi, klizi ka propasti. Tražeći odgovore na najvažnija životna pitanja, odlazi na kraći boravak u Donji Milanovac. Dunav i gostioničar Tadej ga prosvetljuju. Po povratku upoznaje poštansku službenicu, mnogo mlađu od njega. Rađa se strasna ljubav. Ostvaraju svoje snove. Sklad je uspostavljen – ili možda ipak nije... Sledi iznenađenje, šok...Sve u svemu, pred nama su stranice efektnog i originalnog emotivnog trilera sa elementima autentične drame.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Domaći roman , Domaća književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dosije; 2024; Broširani povez; latinica; 17 cm; 90 str.; 978-86-6047-446-1;