knjizara.com
Manijak

Benhamin Labatut (autor)

Manijak
1664 din
Stara cena: 1870 din
U korpu

Remek-delo Benhamina Labatuta o tvorcu veštačke inteligencije, matematičaru koji je dao veliki doprinos stvaranju atomske bombe I jednom od najvećih umova XX veka.

Čudo od deteta čije sposobnosti kod drugih izazivaju zebnju, Džon fon Nojman promenio je svaku oblast koje se dotakao, kao izumitelj teorije igara i prvog kompjutera koji se može programirati, a vidimo ga i kao pionira AI (veštačke inteligencije), digitalnog života i celularnih automata, kao i jednog od matematičara koji je dao bitan doprinos pravljenju prve atomske bombe. U knjizi u

kojoj o njemu govore članovi porodice, prijatelji, kolege ali i njegovi protivnici, Labatut prati evoluciju ovog neuporedivog uma, kao i njegovog dela koje je promenilo naš svet.

Manijak postavlja Nojmana u centar triptiha koji počinje sa Polom Erenfestom, austrijskim fizičarem i Ajnštajnovim prijateljem, i njegovim padom u duboku depresiju kada shvati da nauka i tehnologija počinju da dobijaju totalitarnu moć, a završava se stotinu godina kasnije, partijom Goa koju južnokorejski velemajstor Li Sedol igra protiv programa veštačke inteligencije AlfaGo. To je susret koji je metafora za glavno pitanje Fon Nojmanovog najambicioznijeg nedovršenog projekta: stvaranja samoreprodukujuće mašine, inteligencije koja će moći da se razvija nezavisno od čovekove moći da je razume ili kontroliše, jednim od najvećih strahova današnjice.

Delo izuzetne lepote, Manijak nas suočava sa najvažnijim pitanjima koje se danas postavljaju pred čovečanstvo.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Latinoameričke književnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Akademska knjiga; 2024; Broširani povez; latinica; 21 cm; 367 str.; 978-86-6263-531-0;