knjizara.com
Okasan : dnevnik putovanja jedne majke

Mori Ponsovi (autor)

Okasan : dnevnik putovanja jedne majke
880 din
Stara cena: 1100 din
U korpu

Okasan znači majka, putovanje, posmatranje i prihvatanje neizbežne promene.
Argentinka prvi put putuje u Japan kako bi posetila svog sina, dvadesetogodišnjaka koji je dobio studentsku stipendiju japanske vlade. Fascinirana neobičnom i potpuno različitom kulturom, takođe otkriva i promene na svom sinu: sada je to odrastao čovek koji je izgradio život u tuđoj zemlji, na drugoj strani sveta. Okasan – na japanskom majka – životno je načelo, a za našu junakinju to je i proces preispitivanja tradicionalne majčinske uloge kakvu je i sama prihvatila.
Zapadna kulura, latinski svet i argentinsko društvo neuporedivo drugačije vide ulogu majke u odnosu na Daleki Istok. Suočena sa jednom

duboko kontemplativnom sredinom kakva je japanska, ona polako počinje da shvata promenu koju je doživeo njen sin, nesvesno prolazeći i sama kroz kulturološku i duhovnu tranziciju.
Sada će morati da se suoči sa novom životnom činjenicom: ona više nije samo majka, u zapadnom smislu te reči, već je i okasan, žena koja se mora pomiriti sa činjenicom da svom sinu nije više toliko potrebna. Ako želi da u potpunosti shvati njegovu novoformiranu ličnost, moraće pre svega da razume i shvati Japan i njegove načine.

“Šta se događa kada dete govori jezikom koji je majci nerazumljiv? U okruženju tajanstvenih i impozantnih krajolika, dnevnik putovanja Mori Ponsovi preispituje odnose jednako suptilne koliko i duboke, i poziva čitaoca da učestvuje u pustolovini dešifrovanja Nepoznatog.”
Irene Čikiar Bauer

“Mori Ponsovi je izuzetan pisac. I ova hronika jedne promene potvrđuje da je poeziju pripovedanja uspela da izdigne na jedan sasvim drugi nivo. Sa Okasan nisam putovala samo u Japan: putovala sam u intimni, melanholični, ujedno i predivni ponor majke koja posmatra svog sina.”
Žozefina Licitra

Putovanje u lepotu daleke zemlje i lepotu naših veza, tajanstvenih poput nepoznatih krajeva.”
Ines Garland

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Latinoameričke književnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Blum izdavaštvo; 2024; Broširani povez; latinica; 20 cm; 194 str.; 978-86-6070-064-5;