knjizara.com
Promena oružja

Luisa Valensuela (autor)

Promena oružja
891 din
Stara cena: 990 din
U korpu

Kako preživeti ljubavni rastanak? Kako iskazati rečima sumnje povodom ljubavnika koji je prethodno bio osuđen za ubistvo? Kako etički živeti u vojnoj diktaturi u kojoj je kazna za bilo kakvu neposlušnost fizičko mučenje i smrt? Da li telo može da zapamti nešto što je um potisnuo? Ovo su neka od pitanja na koja Valensuelini likovi pokušavaju da nađu odgovore.

Argentinska spisateljica Luisa Valensuela (1938) je bila primorana da svoju zbirku priča Promena oružja (1982) objavi na španskom u Sjedinjenim Državama jer je njena zemlja bila pod jednom od najokrutnijih vojnih diktatura (1976–1983). Teme njenih priča

su: moć koju mislimo da imamo ili bi voleli da imamo; žensko telo i njegov položaj u patrijarhalnom društvu; reči i jezik koje koristimo da bi osmislili moć i telo. Valensuela je pronicljiva, odvažna, duhovita i oštrog jezika.

Priče ove zbirke govore o zadovoljstvima, iskustvima, sećanjima ženskih likova u različitim situacijama u kojima se nalaze zbog raskoraka u rodnoj moći.

Po rečima Hulija Kortasara, „knjige Luise Valensuele predstavljaju našu sadašnjost i našu budućnost. Na svakoj stranici otkrivamo istinsku svetlost, istinsku ljubav i istinsku slobodu“.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Latinoameričke pripovetke , Latinoameričke književnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Pripovetke

Izdavač: Agora; 2024; Tvrd povez; latinica; 21 cm; 107 str.; 978-86-6053-409-7;