knjizara.com
Tri buržujska romančića

Hose Donoso (autor)

Tri buržujska romančića
1158 din
Stara cena: 1430 din
U korpu

Donosovo stvaralaštvo opsedaju dve dominantne teme: raspad i dekadencija buržujskog poretka i fragmentacija ličnosti. U svetu njegovih buržuja odnosi su površni, apsurdni, puni paranoje, kompenzacionih mehanizama, stanja na granici halucinacije, a Donoso im pristupa ironičnim i podrugljivim tonom, koristeći fantazmagorične uplive.

U romanu Čatanuga ču-ču, Silvija prenosi Magdaleni magičnu moc´ svojih maski koju koristi da pokori muškarce, podrivajući tako buržoasko verovanje u mušku dominaciju. Zeleni atom broj pet mučno je putovanje bračnog para Roberta i Marte duboko u podsvest. Njihova samospozna

ja do kraja uništava mit na kojem se zasnivao njihov dotadašnji buržoaski stil života. U trećem delu u nizu, Gaspar Noćnik, prikazan je proces cepanja ličnosti kroz koji mladi Maurisio prolazi da bi mogao da prihvati norme i vrednosti koje mu društvo namec´e.

Duhoviti, šokantni i zbunjujuc´i, ovi romani su groteskni, nepredvidivi i očaravajuće subverzivni. Buržuji, snobovi, pseudointelektualci, oduvek su isti, te je ovo delo i danas jednako aktuelno, pogotovo zato što Donoso zna koliko je zabavno naterati ih da se vrpolje i pate!

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Latinoamerički roman , Latinoameričke književnosti
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Dereta; 2024; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 247 str.; 978-86-6457-546-1;