knjizara.com
Orlov presto

Karlos Fuentes (autor)

 Orlov presto
1430 din
U korpu

Jedan od najznačajnijih pisaca Meksika i Latinske Amerike Karlos Fuentes i ovim romanom pokazuje svu svoju virtuoznost i sposobnost da mu je svaki roman različit od prethodnih. Ovom prilikom bavi se političkom fikcijom jer piše 2003. godine o predsedničkim izborima 2024. Orlov presto je simboličan izraz za fotelju predsednika Meksika.

Meksiko je pod sankcijama zato što je odbio da učestvuje sa vojskom SAD u okupaciji Kolumbije u borbi protiv narkokartela i što ne prihvata cenu nafte koju zahtevaju Amerikanci. Kazna st

iže u vidu gašenju satelita za komunikacije koji je iznajmljen od Amerikanaca tako da Meksiko ostaje bez telefona, računara, televizije i svih mogućih medija. Jedini način da protagonisti borbe za predsednički položaj komuniciraju su pisma. Čitav roman sastoji se iz razmenjenih pisama. Iz njihovog sadržaja vidimo svu korupciju, laži, ucene i prevare koje se koriste da bi se stiglo do najvišeg položaja. Jedna sumorna slika političke scene aktuelna danas koliko i juče i ne samo u Meksiku.

„Živeli smo sa zaslepljenim očima ne znajući šta da radimo s demokratijom. Od Asteka do PRI-a, ovde se s tom loptom nikada nismo igrali".

„Stave ti na grudi trobojnu traku, sedneš na Orlov presto i, idemo! To je kao da si se popeo na rolerkoster, puste te… a ti napraviš grimasu koja postaje Orlov presto, a nije ništa više niti manje nego sedište na rolerkosteru koji zovemo Meksička republika.

Karlos Fuentes (1928-2012), romansijer, pripovedač, dramski pisac i esejista. Jedan je od najznačajnijih meksičkih pisaca 20. veka, i jedan od najistaknutijih pisaca savremene svetske književnosti. Levičar po opredeljenju, naklonjen zapatistima, podržavao je Kubansku revoluciju i Fidela Kastra, kasnije i sandinistički pokret u Nikaragvi, zbog čega mu je jedno vreme bio zabranjen ulazak u SAD. Kasnije će pre- davati na nekoliko američkih univerziteta.

Objavio je više od dvadeset knjiga proze, među kojima su i romani: Smrt Artemija Kruza (1962), Aura (1962), Terra Nostra (1975), Stari gringo (1985), Kristofer nerođeni (1987), Srećne porodice (2006), Volja i sudbina (2008), Adam u raju (2009)… Na srpski jezik objavljena je i knjiga njegovih eseja Zakopano ogledalo – razmišljanje o Španiji i Americi.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Latinoameričke književnosti , Latinoamerički roman
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Tanesi; 2023; latinica; 20 cm; 293 str.; 978-86-6170-025-5;